botez la lipoveni

BOTEZ LA LIPOVENI

Cred cu tărie că cel mai frumos moment din viata unui om este să-și vadă copilul botezat. Cei ce au trecut prin asta pot să confirme. Cei ce nu au avut acest prilej, să mă creadă pe cuvânt. Poate că fac parte din zona oamenilor ușor de sensibilizat. Sau poate sunt subiectiv, caci părinții lui Luca imi sunt prieteni apropiați sau poate că am o slăbiciune când vine vorba de meleagurile dobrogene.

Plecați la 3 dimineața am ajuns la biserica lipovenească din Sarichioi pe la ora 4 dimineața. Și da…la 4 dimineața urma botezul lui Luca, un micuț lipovean venit pe lume de doar câteva zile. Toate acțiunile din această zi friguroasă de toamnă au păstrat tradiția locului. Vestimentația, cântecele bisericești, lumina, toate s-au amestecat într-un cadru de-ți taie răsuflarea. De ce așa de dimineată? Pentru că preotul trebuie să tină slujba de botez și liturghia fără să mănânce absolut nimic. Din respect pentru el totul incepe foarte devreme.

Vă mai spun că la ceremonia botezului mama copilului nu participă așa că nu vă chinuiți să o cautați în imagini. Nașii de botez trebuie să fie rude foarte apropiate familiei, de obicei frati sau surori. Portul tradițional lipovenesc nu trebuie să lipsească, iar alte detalii vă las pe voi să le descoperiți în clip.

Photo: Marian Sterea

Locatie: Sarichioi, Romania