filmare nunta

Nunta – traditie vs modernism

Inainte de a asterne aceste ganduri am cautat in DEX cuvantul “traditie” iar explicatia arata asa:

“Ansamblu de conceptii, de obiceiuri, de datini si de credinte care se statornicesc istoriceste in cadrul unor grupuri sociale si care se transmit (prin viu grai) din generatie in generatie ♦ Obicei, uzanta; datina. ♦ Informatie (reala sau legendara) privitoare la fapte ori evenimente din trecut.

Daca in Biblie casatoria este vazuta ca un transfer de proprietate asupra femeii de la tata, catre sot, in zilele noastre, in special in lumea crestina casatoria este un act liber consimtit de catre cei doi soti care, prin acest act, dau nastere unei familii.

Casatoria ca act în lumea crestina are si o functie religioasa incepind cu sfirsitul secolului al XII-lea, atunci cand Biserica Catolica prin Conciliul de la Verona a dat casatoriei valoare de sacrament. Pana atunci, formarea unei familii nu presupunea si o ceremonie religioasa.

Odata cu evolutia civilizatiei, odata cu evolutia dogmelor crestine, odata cu evolutia sociala ba chair si cu evolutia dansurilor si a muzicii, modul in care s-au desfasurat ceremoniile maritale s-au schimbat si ele.

Au devenit traditii gesturi sau atitudini, ritualuri sau superstitii repetate in mod voluntar, care s-au impamantenit mai apoi devenind traditii „de cand lumea si pamantul”.

Deci nuntile in mare parte sunt la fel si au un numitor comun. Cei ce vor ceva diferit, inedit uita ca sunt la o nunta, chiar la nunta lor si uita sa se distreze!

Sa ne uitam bunaoara doar la traditia „nasilor”, in mai toate cazurile o familie cu mai multa experienta de viata care – in mod teoretic – ar trebui sa calauzeasca primii pasi in noua viata pentru tinerii insuratei. Traditia nasilor este una derivata din cea a martorilor ceruti de biserica catolica doar ca la noi, in biserica crestina rasariteana li s-au conferit un rol mai important, o mai mare greutate.

Intervine mai apoi portul de nunta. Pana in urma cu aproape 50 de ani in România in peste 90% din cazuri mirii aveau ca straie de nunta portul popular specific zonei. Astazi intalnim rochii albe sau de alta culoare din 2 mai pana la Satu Mare si de la Dolhasca pana la Moldova Noua. Bucovina, Maramuresul. Apusenii si Tara Hategului sunt singurele zone care mai pastreaza in obiceiurile de nunta un anume gen de traditii.

Ca vor sa fie o nunta cu traditii sau moderna e decizia mirilor si trebuie respectata, dar multi dintre ei ajung sa abandoneze drumul conturat, amesteca lucrurile iar evenimenul lor devine kitsch.

De ce?

Modernismul interpretat gresit.

  • dantela, crinolina, voal si derivate din cele mentionate, pietricele pretioase, un make-up perfect, o pregatire in cel mai mic detaliu si un lautar cu acordeon ce ocupa 70% din incaprere care asteapta cu nerabdare “una mica”
  • o turta rupta pe scara blocului avand in fundal cutii postale sau pereti scrijeliti cu tot felul de mesaje “simpatice”.
  • mirele care asteapta sa fie barbierit cu sabia
  • hora scurta pe ploaie in fata blocului sa vada toti vecinii ca pleaca “pruncul” de acasa

Cum pare acest peisaj?

Raspunsul tine de conditia fiecaruia, de educatie, dar in mare parte este un moment care e derulat si nesemnificativ atunci cand privesc filmarea. Si atunci se pune problema: de ce mai facem asemenea manifestari?

Mai este apoi timpul dedicat nuntii. Daca pana in urma cu 25-30 de ani in satele romanesti nuntile durau chiar si o saptamana, astazi totul se comprima intr-o zi. Totul este pe repede-nainte, totul este cu sufletul la gura. Culmea este ca in acest timp comprimat sunt mult mai multe lucruri de rezolvat. Acum 50 de ani nimeni nu vorbea de fotograf în timpul nuntii, care sa ia cadre în miscare la fiecare 10-15 secunde. Se facea o fotografie inainte, si atat. Ba chiar, multe dintre fotografiile cu celebra pereche de miri pe care le-ati vazut in odaile bunicilor sau strabunicilor, sunt de un fals grosolan, fiind facute in studiourile foto de atunci dupa un sablon anume.

Este foarte adevarat ca traditia nu vorbeste despre fantana cu ciocolata, sau despre trabucul si coniacul de dupa friptura, dar peste un sfert de secol se vor fi impamantenit si acestea si vor fi devenit si ele la rindul lor traditii.

Una peste alta, ceea ce vreau sa va transmit este aceea ca dilema nunta traditionala vs nunta moderna este doar o falsa problema. Nu treabuie decat sa celebrati casatoria voastra asa cum voi imaginati acest moment. Un moment in care voi sa va simtiti bine alaturi de cei dragi voua, o seara in care sa fiti voi insiva, sa va bucurati de pasul pe care il faceti in viata si de tineretea voastra. Trebuie sa va smulgeti pentru o zi din tumultul cotidian si sa petreceti mai aprig ca niciodata.

Daca voi simtiti ca sunteti confortabili ca miri in jeans si t-shirt, foarte bine. Daca dimpotriva, vreti in catrinta, itari si opinci, sau in rochie glamour si ultimul smoching aparut pe piata, foarte bine. Daca in loc de restaurant preferati o plaja sau o poiana la munte, la fel de bine. Daca in loc de taraf peferati un DJ, nimeni nu va poate condamna pentru asta. Vreti sa mancati din picioare, cu mana si sa beti sampanie din pahare de carton, e foarte bine.

Toate sunt binevenite daca la sfarsitul zilei voi sunteti multumiti si fericiti.

Pentru a avea un film al nuntii deosebit nu ezitati sa ne contactati – contact StartVideo.

Bucurati-va!