filmare

8 pasi de filmare a amintirilor din familie

Toti suntem prinsi in activitati cotidiene si timpul petrecut acasa cu familia este din ce in ce mai putin. Asa ca mi-am propus sa vin in sprijinul vostru cu un ghid de filmare in familie, pentru a va pastra amintirile cat mai aproape de suflet.
Primul care s-a lovit de problema asta am fost eu. Cu toate ca aveam la indemana toate cunostintele si echipamentul necesar, nu o faceam frecvent.
Dar m-am desteptat inainte de venirea pe lume a gemenilor mei. Am vazut cu ce viteza trec anii, am vazut cat de repede cresc copiii si am observat cat de bine mi-au prins filmuletele facute la vremea respectiva.
Pasii sunt simpli iar echipamentul este cel din dotarea familiei, fie ca aveti o camera video, un DSLR, tableta sau chiar un telefon istet, merita sa nu pierdeti momentele esentiale din viata.

1. Realizati o filmare cu aparatele si telefoanele in pozitia fireasca “landscape” si nu “portrait”.

Cand veti vrea sa redati imagine pe un TV sau PC imaginea va avea o rezolutie mica, ingusta si nu va umple tot ecranul.

2. Incercati sa va pozitionati in cea mai buna lumina si incercati sa fiti cat mai stabili.

Mai bine realizati o filmare cu 10 cadre scurte din pozitii diferite decat unul lung in care imaginea e instabila in momentul deplasarii pe langa subiect.

3. Nu vorbiti in timpul filmarii, pe cat puteti.

Cand veti reda filmarea, cu siguranta vreti sa auziti cu totul altceva decat vocea voastra. Fosnetul copacilor, glasul unui copil, muzica unui concert, pasi, masini, etc.

4. Fiti discreti si nu bagati camera in gura nimanui.

Fie ca e o filmare in familie, acasa, sau un eveniment, incercati sa fiti discreti. Astfel veti surprinde reactii mai naturale, mai artistice si nu incurcati pe nimeni din jur.
Puneti-va in locul celui filmat, daca v-ar place ca cineva sa se apropie agresiv de voi cu o camera video.

5. O filmare a copiilor abia nascuti.

Copiii cresc foarte repede si isi schimba fizionomia de la o saptamana la alta. Filmati detalii, picioruse, maini, ochi sa puteti vedea evolutia acestora.
Va puteti uita peste filmare si in scopul unei evolutii corecte a copilului. Mie personal mi s-a intamplat la un control pediatric sa fiu intrebat daca atunci cand s-a nascut copilul avea o pata pe picior. M-am uitat la filmare si am putut sa dau un raspuns pentru ca memoria nu ma ajuta.
Sunt anumite detalii carora nu le dam importanta dar mai tarziu poate am vrea sa le stim.

6. Uitati-va in jurul vostru inainte de a filma.

Incercati sa gasiti o incapere sau un loc adecvat pentru filmare, pe cat posibil.
Nu filmati in baie, oameni si lucruri care v-ar putea dezgusta sau care ar putea aduce o imagine negativa personajelor.
Daca doriti sa filmati o floare, de exemplu, incercati ca in spatele ei sa fie un fundal corect, de bun simt, si nu un cos de gunoi.

7. Nu filmati mult. Filmati doar esentialul.

Astfel nu va veti trezi cu memoriile pline cu material inutilizabil si plictisitor.

8. Cititi manualul de utilizare al aparatului de filmat.

Daca faceti o mica cercetare asupra produsului, in manual, pe youtube sau in alt sector, veti reusi sa faceti progrese si sa obtineti imagini mult mai bune.
Mare parte din aceste sfaturi se potrivesc si pentru fotografie. Este foarte posibil sa va dezvoltati o pasiune pentru aceasta latura artistica si sa o duceti la un nivel profesional.
Mai multe despre videografie si filmari cititi si –  Ce vrea piata si ce vrea videograful din mine